2022

S’aprova el Codi Deontològic de disseny READ

Gener – Desembre

FSWD/Identitat i Territori itinera per diferents ciutats de la península

Al llarg de tot 2022, l’exposició ha estat present a Santiago de Compostel·la, Aveiro, Múrcia, València i Badajoz.

19 juliol

DIME s’uneix a READ

Després de conéixer-nos durant l’Assemblea General celebrada a Sòria, ‘Disseny de la Meseta’ se suma a READ.

Link notícia:
https://www.designread.es/dime-diseno-de-la-meseta-se-une-a-read/

Donem la benvinguda a aquesta nova associació que representa un espai tan geogràficament ampli d’Espanya i que inclou l’àmbit urbà i rural; una associació nascuda per a crear en xarxa, amb el que constatem que el nostre treball continua donant fruits i que cada dia som més els qui ens esforcem per millorar la professió.

11 març

Aprovació per unanimitat del Codi Deontològic del Disseny READ

Aquest es va materialitzar posteriorment amb la publicació del document, a l’abast de tots i totes en espanyol, anglés, gallec, català, basc i valencià.

Link notícia: https://www.designread.es/la-asamblea-general-de-read-aprueba-por-unanimidad-el-codigo-deontologico-del-diseno/

2021

Galícia (DAG) assumeix la presidència i inaugurem l’exposició itinerant FSWD

23 desembre

Conveni amb XERA, de la Xunta de Galicia

READ i la Xunta de Galicia, a través de l’Agència Gallega de la Indústria Forestal (XERA), signen un acord lligat a l’exposició FSWD/Identitat i Territori amb la doble finalitat de la incorporació del disseny en les empreses com a element transformador i la divulgació de la fusta gallega com a element per al disseny.  

Link a la notícia: https://www.designread.es/los-convenios-de-read-con-la-xunta-de-galicia-y-wdc-valencia-2022-marcan-el-inicio-del-nuevo-ano/

18 juny

Di_Ca s’uneix a READ

Els socis i sòcies de l’Associació de Professionals i Empreses de Disseny de Canàries aproven per unanimitat en assemblea extraordinària formalitzar la seua adhesió a READ, després d’anys col·laborant amb ella. Amb aquesta nova incorporació passen a ser 12 les associacions que formen part de READ.

Link notícia: https://www.designread.es/di_ca-aprueba-en-asamblea-extraordinaria-su-adhesion-a-read/

15 uny

Presentació del ‘Pacte pel Disseny’

Sis organitzacions de l’ecosistema del disseny espanyol (READ, Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny; FAD, Foment de les Arts i del Disseny; BcD, Barcelona centre de Disseny; FMRE, Fòrum de Marques de Renom Espanyoles; CADI, Centre Aragonés de Disseny Industrial i València Capital Mundial del Disseny 2022) impulsen un «Pacte pel Disseny» amb l’objectiu d’aconseguir una major cohesió en la implementació d’una «Estratègia Nacional de Disseny» que atorgue al disseny un paper estratègic en la transformació econòmica, social i mediambiental que el nostre país està demandant.


Link a la web: https://pactoporeldiseno.es

Link notícia: https://www.designread.es/un-pacto-por-el-diseno-necesario-para-contribuir-a-la-transformacion-economica-social-y-medioambiental-de-espana/

13 març

DAG (Galícia) assumeix la presidència de READ

L’Associació Gallega de Disseny (DAG) assumeix la presidència de READ en l’Assemblea General celebrada, per primera vegada, en línia. Com està estipulat en els seus estatuts, la presidència alterna cada dos anys. Així, el nou mandat per a 2021 i 2022 li correspon a DAG, representada per Uqui Permui. Assumeix la vicepresidència Cuenca Diseña, representada per Juan Lázaro; la vicepresidència 2a ADCV, representada per Vicente Gallega; la secretaria l’assumeix EIDE, representada per Benicio Aguerrea; i la tresoreria La Exprimidora, representada per Cristina Cavaller.

Link notícia: https://www.designread.es/dag-presidira-read-durante-los-dos-proximos-anos/

2020

Presentem FSWD amb un llibre sobre el disseny espanyol

17 setembre

Presentació en el 8ENAD del projecte From Spain With Design per a la promoció internacional del disseny espanyol

L’objectiu és impulsar la creativitat i el disseny com a eixos de desenvolupament econòmic i social i difondre a nivell nacional i internacional què és el disseny espanyol, com són els seus professionals i quins són els seus senyals d’identitat.

Link notícia: https://www.designread.es/documento/from-spain-with-design-presentacion-en-8enad-nota-de-prensa/


https://fswd.es/presentacion/

14 setembre 

Signatura del Conveni de col·laboració entre València Capital Mundial del disseny 2022 i READ

Juliol

Publiquem ¿Refleja la imagen de España lo que diseñamos? editada per Experimenta

Un llibre de 178 pàgines, en espanyol i anglés, en el qual es reuneixen experts de diferents àrees amb la finalitat de reflexionar sobre temes afins al projecte FSWD i poder crear així un corpus de massa crítica que permeta acostar-nos a un punt de partida i reflectir l’actual panorama del disseny espanyol i la seua obertura al món, vist pels propis actors del sector.

Link: https://www.experimenta.es/tienda/producto/from-spain-with-design-refleja-la-imagen-de-espana-lo-que-disenamos/

Juny

La Exprimidora s’integra en READ

La Exprimidora, Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló formalitza l’entrada en READ a principis de juny. Fundada en 2011 és una plataforma de promoció i difusió del valor del disseny en l’àmbit social, cultural i empresarial de la província de Castelló formada per professionals procedents de diferents camps vinculats al disseny i la creativitat.

Link notícia: https://www.designread.es/la-exprimidora-se-integra-en-read/

28 maig

Primera reunió de la Multilateral del Disseny

Sis organitzacions de l’ecosistema del disseny espanyol (READ, Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny; FAD, Foment de les Arts i del Disseny; BcD, Barcelona centre de Disseny; FMRE, Fòrum de Marques de Renom Espanyoles; CADI, Centre Aragonés de Disseny Industrial i València Capital Mundial del Disseny 2022), organitzem una taula de treball per a valorar la situació del sector i estudiar les línies necessàries per a una Estratègia de Disseny.

Enllaç: pactoporeldiseno.es

24 abril

Webinar de FSWD “Dissenyar per al món que ve” durant el confinament per COVID19

FSWD Webinar, un diàleg obert per a pensar el futur amb alguns dels millors professionals del disseny a nivell nacional i internacional en el qual participen Xènia Viladás, Miguel Zorraquino i Anxo López.


Link notícia: https://www.designread.es/disenar-para-el-mundo-que-viene-fswd-read-webinar/ Enlace de acceso a la grabación: https://www.youtube.com/watch?v=Vb42NNwdjpg

2019

Dip assumeix la presidència de READ

7 agost

READ convidada pel president Pedro Sánchez al costat de 22 agents empresarials

Teresa Jular, presidenta de READ, assisteix a la reunió convocada pel president Pedro Sánchez i la ministra Reyes Maroto, amb presència d’una vintena de grans associacions empresarials de la Indústria, el Comerç i el Turisme. Jular pren la paraula per a presentar breument «aquest desconegut sector del qual no es pot prescindir».

Link notícia: https://www.designread.es/read-invitada-por-pedro-sanchez-junto-a-una-veintena-de-grandes-asociaciones-empresariales/

29 març

DIP (Murcia) assumeix la presidència de READ

L’Associació de Professionals del Disseny i la Comunicació Publicitària de la Regió de Múrcia assumeix la presidència en l’Assemblea General celebrada en el IED Innovation Lab Madrid. Així, el nou mandat per a 2019 i 2020 li correspon a DIP, representada per Teresa Jular.


Link notícia: https://www.designread.es/read-sera-presidida-por-la-asociacion-murciana-dip-durante-los-dos-anos-siguientes/

18 gener

Col·laborem en el projecte «Ecosistema i Mapa del Disseny a Espanya»

Un projecte de la Subdirecció General de Coordinació i Relacions Institucionals de la Secretaria d’Estat d’Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació, una segona iteració per a la qual es preveu una recollida de dades molt més detallada i completa i un bolcat de la informació recollida en una plataforma en línia oberta a la consulta: ecosistemadeldiseño.es

Link notícia:

https://www.designread.es/somos-colaboradores-del-ecosistema-y-mapa-del-diseno-en-espana/

2018

Col·laborem en la PNL per a una Estratègia Nacional de Disseny

7 Juny

Assistim a la primera assemblea de BEDA

Un any després de l’ingrés de READ en BEDA, per primera vegada, està present en aquesta Assemblea General i participa també en el Design Forum a través del nostre delegat, Kike Correcher.


Link notícia: https://www.designread.es/asamblea-general-beda-y-european-design-forum-nuestra-iniciacion-en-beda/

2 maig

Espanya Dissenya: 25 edicions dels Premis Nacionals de Disseny

Col·laborem al costat de DIMAD i BCD en aquesta exposició organitzada pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat per a commemorar les 25 primeres edicions dels Premis Nacionals de Disseny, una oportunitat única per a repassar l’exitosa història del disseny espanyol.

Link notícia: https://www.designread.es/espana-disena-25-ediciones-de-los-premios-nacionales-de-diseno/

12 gener

Col·laborem en l’organització de la Jornada Parlamentària “El Disseny Espanyol en el Segle XXI: reptes i estratègies” celebrada en el Congrés

La jornada succeeix a una Proposició No de Llei per al desenvolupament d’una Estratègia Nacional de Disseny que va ser posteriorment aprovada per tots els partits polítics.

Link notícia:

https://www.designread.es/el-12-de-enero-el-diseno-al-parlamento/

2017

ADCV recull el testimoni de la presidència i ens incorporem a BEDA

22 juliol

Ens incorporem a BEDA, som BEDA

Ingressem en The Bureau of European Design Associations (BEDA). Per a aportar al disseny europeu des de la nostra xarxa, les associacions membre i els dissenyadors associats.

Link notícia: https://www.designread.es/estamos-en-beda-somos-beda/

17 Abril

Presentem el ‘Decàleg Ètic per a la Pràctica del Disseny’

A través del GT Codi Deontològic, després de la seua anàlisi en Junta Directiva, ens dotem de fonaments ètics per a la pràctica del disseny, tenint en compte les recomanacions d’Ico-D, ICSID i IFI.

Link notícia: https://www.designread.es/decalogo-etico-para-la-practica-del-diseno/

16 febrer

ADCV (València) asumeix la presidència de READ

Durant l’Assemblea General celebrada en Central de Disseny (Matadero) i amb 36 delegats representants de les deu organitzacions membre, dels quals 22 van assistir presencialment. En aquesta assemblea es presenta el “Pla Estratègic 2017/18” per als dos pròxims anys. Així, el nou mandat per a 2017 i 2018 li correspon a ADCV, representada per Vicente Gallega.

Link notícia: https://www.designread.es/la-adcv-asume-la-presidencia-de-read/

2016

Naix Transferencias Design, un projecte de READ + CEA

3 – 4 de març

Es realitza la primera jornada de Transferencias.design

Programa creat per la (READ) i la Confederació d’Escoles d’Art (CEA), en col·laboració amb Telefónica I+D i La Tèrmica-Diputació de Màlaga. Va tindre el seu origen en les Trobades Nacionals d’Associacions de Disseny, concretament, en el 3ENAD, celebrat a Màlaga al juny de 2015.

Link notícia: https://www.designread.es/transferencias-malaga-2016-el-3-y-el-4-de-marzo/

2015

Continuem sumant comunitats i Andalusia assumeix la presidència

Abril

Ens adherim a Packnet, la Plataforma Tecnològica Espanyola d’Envàs i Embalatge

Una associació sense ànim de lucre, a l’empara de l’Estratègia Nacional de Ciència i Tecnologia i del Pla Nacional d’Investigació, Desenvolupament i Innovació.

(sense foto)
Link: http://www.packnet.es/

21 març

DAG (Galícia), AGA (Astúries), DIEX (Extremadura) i Cuenca Diseño s’incorporen a READ i AAD (Andalusia) assumeix la presidència de READ.

Celebrada a Madrid, es realitza la rotació de càrrecs, passant el testimoni a Andalusia i assumint en càrrec de presidència Juan Aguilar. La xarxa s’enforteix de manera important i duplica les associacions que conformen l’organització: ja som deu organitzacions!

Link notícia: https://www.designread.es/damos-la-bienvenida-a-aga-cuenca-diseno-dag-y-diex/

26 febrer

Jornada-taller “Disseny i I+D”

En col·laboració amb el CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial) i Surgenia (Centre Tecnològic Andalús de Disseny) i altres entitats. Una jornada l’objectiu de la qual és acostar el sector industrial i els professionals del disseny, fomentar una major col·laboració entre tots dos i les sinergies entre I+D i Disseny, per a desenvolupar productes, processos i serveis més innovadors, més pròxims a l’usuari final i al mercat i amb major impacte econòmic i social.

Ref: https://www.designread.es/el-26-de-febrero-en-madrid-jornada-diseno-e-id-del-cdti-y-surgenia/

2014

L’associació soriana DIS s’incorpora a READ

Maig

Conveni amb Telefónica I+D

Després d’un ardu procés iniciat en 2013, signem un acord marc de colaboración amb Telefónica I+D i l’empresa especialitzada en I+D+i del Grupo Telefónica per a cooperar en projectes i iniciatives conjuntes i intercanviar coneixements i investigación en el camp del disseny, tant digital com de productes i serveis. L’acord va constituir un actiu per a desenvolupar diferents programes entorn de la innovació i el disseny.

Ref: https://www.designread.es/telefonica-id-y-read-integran-innovacion-tecnologica-creatividad-diseno-y-talento/

14 febrer

Dis, Associació de Dissenyadors Gràfics de Sòria, s’integra en READ

El 14 de febrer va tindre lloc l’Assemblea General READ de l’any, amb la Fira de l’Hàbitat de València com a seu i ADCV com a amfitrions, en ella vam tindre ocasió de donar-li la benvinguda a una nova associació i al seu representant Jesús Ángel Alonso.

2013

Di_mad assumeix la segona presidència

27i 28 uny

Primer ENAD en la Central del Disseny, Matadero, Madrid

Encara que ja s’havia celebrat el Fòrum de Disseny en 2011, és ací quan es comencen a celebrar anualment els ENAD, que coincidiran amb el lloc on s’assumeix la presidència.

Ref: Àlbum del 1ENAD  https://www.flickr.com/photos/designread/albums/72157661019404689
Link notícia: https://www.designread.es/primer-encuentro-nacional-de-asociaciones-de-diseno/

12 març

Dimad (Madrid) assumeix la presidència de READ

S’alternen els càrrecs en l’assemblea celebrada a Madrid, amb DIMAD com a amfitriona, donant-se cita els delegats de les cinc associacions que formen part de READ, incloent a ADCV que participa a través de videoconferència. Així, el nou mandat per a 2013 i 2014 li correspon a DIMAD, representada per Gelo Alvarez.

Ref: https://www.designread.es/asamblea-general-ordinaria-de-read-en-madrid/

2012

Co-creem la marca READ

Desembre

Es co-dissenya el logotip de READ

S’elabora a quatre mans per David Abajo (EIDE, País Basc), Daniel Caballero (DIP, Regió de Múrcia), David Pérez Medina (DIMAD, Madrid) i Fernando Sánchez (AAD, Andalusia), amb la col·laboració d’Oyer Corazón com a coordinador i relator i l’assistència de Gelo Álvarez i Juan Francisco Abad.

Ref: https://www.designread.es/proyectos/logotipo-read-cocreado/

2011

Realitzem el primer Fòrum READ

16 – 17 desembre

Fòrum READ

Antecessor de les Trobades Nacionals de Disseny, posa les bases del futur de READ. Té com a objectius contribuir a abordar els principals reptes del sector: la difusió del disseny i el seu paper en el progrés econòmic, social i cultural del país, així com la creació d’una marca nacional i internacional.

Links: https://www.designread.es/foro-read-bilbao-2011/
Fotografías Foro READ Bilbao 2011

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es 111116_ForoREAD-1024x512.jpg
2010

Naix READ amb EIDE al capdavant

12 novembre

EIDE (Euskadi) assumeix la presidència de READ

La primera junta directiva està composta per Juan Aguilar (AAD), Ignacio Gómez-Trenor (ADCV), Javier Fernández (DIMAD), Juan Francisco Abad (DIP) i Carlos San José (EIDE), qui serà el primer president de READ, fins a 2012.

12 novembre

Naix READ

A Múrcia es constitueix l’organització formada per cinc associacions: AAD, ADCV, DIMAD, DIP i EIDE que elaboren l’acta fundacional i signen els estatuts.

Ref: https://www.designread.es/10-anyos-de-read/